Analýzy Finty Návody

Ako môže inštitúcia nastaviť tender tak, aby ho vyhral niekoho kamarát? Bežnou fintou!

V tomto blogu vám ukážeme príklad, akým spôsobom niektoré slovenské inštitúcie vypisujú verejné obstarávania. A keďže nám záleží na tom, aby sa v našej krajine obstarávalo transparentne, systém TRANSPAREX. dokáže odhaliť pochybné zákazky a zároveň upozorniť obstarávateľov, aby upravili podmienky pre férovú súťaž. 

Predstavte si, že ste štátna firma Finta, a.s., ktorá potrebuje nakúpiť pracovné topánky pre zamestnancov. V zákazke uvediete nákup 1000 párov topánok s určitou špecifikáciou, ktoré vám vie dodať desať firiem. Trhová cena topánok predstavuje 50-tisíc eur, z čoho marža pre dodávateľa predstavuje 10-tisíc eur. Vaša inštitúcia však nechce, aby zákazku vyhrala hocijaká firma s najnižšou cenou, ale práve firma Kamos, s.r.o.

Na Slovensku sa v rámci verejného obstarávania bežne používa finta, kedy si obstarávateľ nechá neceniť rôzne množstevné varianty produktu, ktorých cenu následne spriemeruje a vyberie si akože najvýhodnejšiu ponuku s najnižšou priemernou cenou. V našom prípade by si firma Finta, a.s. dala neceniť 500, 1000 a 10-tisíc párov topánok, pričom by dostala nasledovné ponuky:

Firma Kamoš, s.r.o. napokon tender vyhrá, pretože dala najnižšiu priemernú cenu. Čo na tom, že v konečnom dôsledku od nej Finta, a.s. nakúpi 1000 párov topánok za 2.5-krát vyššiu cenu než je bežná cena na trhu.

Myslíte si, že také niečo v našich podmienkach nie je možné a že by niekto takýto tender napadol? Omyl! Na Slovensku sú takéto zákazky bežné.

Portál TRANSPAREX. pomáha podnikateľom identifikovať pochybné verejné zákazky, pri ktorých môžu ušetriť čas a peniaze s prípravou podkladov pre tender, ktorý je vopred dávno rozhodnutý. Verejných obstarávateľov zasa systém upozorní, že ich zákazka je nastavená netransparentne a dá im priestor na opravu.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...